Professor Richard Florida over Covid cities
Het effect van corona op steden
Professor Richard Florida (foto: Daria Malysheva) - bekend van zijn het boek "The rise of the creative class" (2002) - geeft zijn visie op corona en de gevolgen voor steden. Hij studeerde politicologie en planologie en geeft les aan de universiteit van Toronto, Canada.
Beluister of download hier zijn bijdrage (m4a, 88,7MB).
Florida is de bedenker van de term 'creatieve klasse', die verwijst naar het deel van de beroepsbevolking dat innovatieve arbeid doet: ontwerpers, wetenschappers, kenniswerkers, maar ook musici, kunstenaars en de LBGTI-gemeenschap in het algemeen. In Nederland werden zijn ideeën omarmd in onder andere Amsterdam, dat maatregelen trof om de stad aantrekkelijker te maken voor creatievelingen. In "The new urban crisis" (2017) beschrijft hij de keerzijde van de opkomst van de creatieve klasse: winner-takes-all-urbanism dat de stad voor grote groepen onbetaalbaar maakt en wat we eraan moeten doen. Volgens Florida: meer betaalbare woningen, meer lokaal OV, hogere minimumlonen en invoering van een basisinkomen. Corona maakt, door het wegvallen van vraag naar kantoren en winkelvastgoed, de stad weer opnieuw betaalbaar voor creatieve initiatieven, denkt Florida. Lees meer over zijn ideeën op covidcities.com.
Voorafgaand aan de keynote van Florida vertelt Nicole Maarsen MRE (jaargang 2003-2005) over de gevolgen van corona zoals zij die ziet en verwacht. Zij is directeur Vastgoedbeleggingen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, met een vastgoedportefeuille - voornamelijk woningen en winkels - ter waarde van zo'n elf miljard euro, waarvan voor 9,7 miljard euro in Nederland. Syntrus Achmea kiest nadrukkelijk voor duurzame investeringen met financieel én maatschappelijk rendement. De institutionele belegger stuurt op een gezonde financiële basis én een aantrekkelijke leefomgeving.
Beluister of download hier haar bijdrage (m4a, 31MB).