Op 21 maart 2024 hebben we onze jaarlijkse ALV gecombineerd met een presentatie over de woning (beleggings)markt door Stefan Janssen van Capital Value. Stefan sloot af met een quiz over alle plannen van Hugo de Jonge. Verder gaf de uitbater van Fort Noxx ons een leuk inkijkje in de huur- en energiekosten van het fort uit 1904 en vertelde hij ons meer over de geschiedenis. We sloten af met een borrel en overheerlijke hapjes. View the embedded image gallery online at: https://www.asrealumni.nl/msre-blog/415-allerleukste-vergadering-alv-in-fort-bij-hoofddorp#sigProIdb6098971fd "Fort en klimaatinstallatie draaien als een tierelier" Fort bij Hoofddorp heeft 1500 vierkante meter aan horecaruimte, vertelt uitbater Martin Langeveld van restaurant Fort Noxx. Er is een restaurant, een grote feestzaal en een wijnbar. Aan de voorkant ligt een terras van 600 vierkante meter en er is een openluchttheater. De huur bedraagt iets meer dan een ton. "Dat lijkt goedkoop, maar het fort ligt wel in een dorp en er is nauwelijks parkeergelegenheid – 25 plaatsen – voor de deur. Het is ook lastig de ingang te vinden, dat hebben jullie zelf gemerkt. En de temperatuurbeheersing is lastig, als het fort helemaal is afgekoeld is het lastig weer op temperatuur te krijgen. Overal is vloerverwarming aangelegd. En er is een grote luchtverversingsinstallatie aangelegd, om schimmelvorming voor te zijn." "We huren van een stichting. Laatst kreeg ik een afrekening van de nutsvoorzieningen. Dat was schrikken. Wat blijkt? Een architect denkt anders dan een horeca-ondernemer. De afzuiging stond 24 uur per dag aan. Dat kostte 50.000 kWh per jaar. Waarom ventileren we niet van 16.00 tot 21.00 uur, als er de meeste mensen zijn? Daar had niemand over nagedacht. In het stichtingsbestuur zitten geen horeca-ondernemers. Fort Noxx huurt nu twee jaar, we lopen nog steeds tegen dingen aan. Gelukkig is er een goede samenwerking met de gemeente." Het fort is Unesco-erfgoed, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Ervaring met evenementen Het eiland meet 9500 vierkante meter. Langeveld heeft nog nooit een restaurant gerund. Hij komt uit de evenementenbranche, organiseerde de afgelopen jaren het muziekfastival Meerlive in het centrum van Hoofddorp. Het runnen van een restaurant is eigenlijk niets anders. “Je zorgt dat er publiek naar je toe komt. Dat ze het naar hun zin hebben en met een blij gevoel weer weggaan. Dat is eigenlijk hetzelfde bij een restaurant.” Hij heeft het restaurant overgenomen in coronatijd, omdat de evenementenbranche er als eerste uit lag, en als laatste weer open ging. Het was te mooi om het te laten lopen. Het restaurant is voor hem de ‘main stage’, het hoofdpodium “Dat moet je goed programmeren, met een goed team.” Vanuit het hoofdpodium bouw je vervolgens alles uit. Voor Fort Noxx zat er in het fort een visrestaurant. Dat heeft corona niet overleefd. Daarvoor werd het fort dertien jaar lang gerestaureerd. Nog eerder was het in gebruik bij een schietvereniging. Nu is het een van de mooiste forten, één van de vier winnaars van de Pieter van Vollenhovenprijs 2020/2021 van het Nationaal Restauratiefonds. Zorgen dat het klopt In Kudelstraat is ook een fort dat gerestaureerd gaat worden, zegt Annemarie de Jong. Daar loopt de buurt te hoop tegen activiteiten. "Je moet zorgen dat de infrastructuur rondom het pand klopt", zegt Langeveld. In Hoofddorp is parkeren ook een probleem, maar daar zijn schema’s voor ontwikkeld, zodat afhankelijk van de drukte alle gasten een goede plek op niet al te ver lopen krijgt aangewezen. Het fort is één van de 46 forten rondom Amsterdam, als laatste gebouwd in 1904. Het fort ligt aan de Geniedijk die de Haarlemmermeer in tweeën deelt. Bij een aanval kon het zuidelijke deel van de Haarlemmermeer onder water worden gezet, om te voorkomen dat vijandige troepen naar Amsterdam zouden oprukken. “De stelling werd ingehaald door de ontwikkeling. In de Eerste Wereldoorlog werd voor het eerst gevochten vanuit de lucht.” Na de Tweede Wereldoorlog raakten de forten buiten gebruik, ze waren door al het beton dat erin zit te duur om af te breken. De Poterne De vergadering wordt gehouden in de Poterne, het hart van het fort. Het plafond is twee meter dik, met daarop nog eens drie meter zand. Het zand moest bommen opvangen en regenwater filteren, dat in een grote bak werd opgevangen. “Alle leidingen zitten er nog, inclusief alle kraantjes.” Het fort was daarmee feitelijk zelfvoorzienend. Achter de deuren aan het einde van de zaal zit een lange gang met nog eens drie grote ruimten en een gang die doorloopt tot het water aan de achterzijde. Daar is ook een stalen hefschietkoepel geleverd door Seat, uit de tijd dat de Spaanse autofabrikant nog staalleverancier was. De gang naar de ruimten aan de achterzijde van het fort is afgesloten. Daar wonen vleesmuizen. Zwaar beschermd, weet Langeveld. Eéns per jaar komt er een team een hele dag om de dieren te tellen. Kan iemand raden hoeveel het er zijn? De aanwezigen gokken: 2000, 65.000. Langeveld heeft hen op het verkeerde been gezet: de laatste keer waren het er acht. Ze houden wel drie prachtige zalen bezet. Maar je mag ze niet wegjagen. Langeveld heeft wel enkele tips. De dieren kunnen niet tegen appeltaart met kaneel en kerstversiering met zilverfolie brengt hun sonar navigatie in de war. In plaats van op vleesmuizen richt hij zich op Aziatische multinationals, waarvan er in de omgeving van Schiphol voldoende huizen. Die willen best in cultureel erfgoed vergaderen en vervolgens dineren, constateert hij.